Opettajan-
koulutus

Päivittäistä työskentelyä ryhmässä

Harvinaista Suomessa

Minustako Alexander-tekniikan opettaja?

Kuopion Alexander-tekniikka tarjoaa opettajan tutkintoon johtavaa ammatillista koulutusta. Koulutukseen hakevilta edellytetään (yksilöllisesti soveltaen):

Opettajankoulutus koostuu mm. henkilökohtaisesta ohjauksesta, käsilläohjaamisen opiskelusta, tekniikan periaatteiden soveltamisesta käytäntöön, kirjallisuuteen tutustumisesta, luennoista ja omakohtaisesta työskentelystä.

Meillä on mahdollista opiskella joko 5- tai 4-päiväisen opintosuunnitelman mukaan. Koulutus on yksityistä ja opiskelijat kustantavat opetuksen itse. Syksystä 2018 koulussa on vapaita aloituspaikkoja. Kysy lisää: Päivi Saraste, 050 5188 057.

Kouluvuosi

Kouluvuosi jakautuu 7 jaksoon, 3 syys- ja 4 kevätlukukaudella. Jaksot ovat 4 viikon mittaisia ja välissä on vähintään yhden viikon tauko. Jouluna ja pääsiäisenä tauko on pitempi ja kesätauko on noin 11-12 viikkoa. Lähiopetustunteja on 3 vuoden aikana yhteensä vähintään 1600 täyttä tuntia eli 2133 x 45 min.

Ensimmäinen jakso on koeaika, jonka kuluessa katsotaan onko opiskelijan mielekästä olla mukana koulutuksessa. Opiskelijan ja vastaava kouluttaja tekevät päätöksen yhdessä.

Opiskelijan velvollisuuksiin kuuluu osallistua koulutukseen päivittäin kunkin lukuvuoden työjärjestyksen mukaisesti sekä ilmoittaa viimeistään kolme kuukautta etukäteen, mikäli hänen opiskelusuunnitelmansa muuttuvat. Tästä voidaan poiketa vain sairastumisen tai siihen verrattavan yllättävän, voittamattoman esteen ilmaantuessa.

Lataa tästä kouluvuoden aikataulu (tulostettava).

Lukuvuosimaksut

Yksi kouluvuosi maksaa 7700€ tai 4-päiväistä opintosuunnitelmaa noudatettaessa 6120€ ( molemmat sisältävät alv. 24%). Vuosimaksu jakautuu jaksoittain. Tarpeen mukaan opiskelija voi sopia yksilöllisestä maksusuunnitelmasta.

Opiskelijoilla on oikeus Kelan II asteen opintotukeen.

Kouluttajat

Vastaava kouluttaja

Päivi Saraste on kouluttautunut Brightonissa, Englannissa 1992-95 John Nichollsin koulussa. Hän on työskennellyt päätoimisena Alexander-tekniikan opettajana kotikaupungissaan Kuopiossa ja eri puolilla Suomea pitäen sekä yksityistunteja että ryhmäkursseja. Hän toimi apuopettajana Dick Gilbertin Helsingissä 1997-99 pitämässä koulutuksessa. Lisäksi hän on suorittanut jatko-opintoja ja vierailuja Missy Vineyardin koulussa Amherstissä (Mass. USA), John Hunterin koulussa Lontoossa sekä hänen kursseillaan Kataloniassa, ja Steven Hallmarkin koulussa Tukholmassa. Kevätlkukukauden 2010 Päivi oli assistenttina Orivedellä toimivassa Alexander-tekniikan opettajakoulussa.

Päivi on kirjoittanut Alexander-tekniikasta kirjan Suuntana vapaus (2006) sekä kääntänyt M. Gelbin teoksen Body Learning (Vapaana oppimaan, 2013).
Päivi on Suomen Alexander-opettajat Finstat ry:n perustajajäsen ja on toiminut yhdistyksessä hyvin aktiivisesti sen yli 10-vuotisen taipaleen ajan.

Vastaava assistentti

vastaavan assitentin potrettikuva

Sirpa Tapaninen valmistui Alexander-tekniikan opettajaksi vuonna 2002 The Alexander School of Cornwallista ja opettaa Tampereella ja Turussa. Lisäksi hän kiertää pitämässä erilaisia kursseja ympäri Suomea ja Virossa. Tapaninen on työskennellyt vuodesta 1987 lähtien kehitysyhteistyössä ja hän toimii arviointikonsulttina. Hän opettaa hankearviointia yliopistoissa ja alan järjestöissä. Tapanisen Alexander-asiakkaat tulevat kaikista mahdollisista ammattiryhmistä, erityisyytenä ratsastajat, tanssijat ja akrobaatit – Sirpa on harrastanut ja harrastaa näitä kaikkia. Iso asiakasryhmä ovat myös konsulttikollegat, kouluttajat ja muut ammatikseen puhuvat tai tietokonetta käyttävät. Parasta tekniikassa Sirpan mielestä on se, miten tavalliset arkiset puuhat muuttuvat kevyiksi ja vaivattomiksi kun Alexander-tekniikkaa on vähänkin opittu.

Vierailevat opettajat

Koulussa vierailevat säännöllisesti Alexander-tekniikan opettajat Matti Harilo Tampereelta, Dorothea Magonet Lontoosta ja Andrew Brown Tukholmasta.

Moderoija

Koulussa käy vuosittain ulkopuolinen moderoija arvioimassa opiskelijoiden edistymistä. Kuopion opettajakoulua moderoivat Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry:n moderointilautakunnan jäsenet, jotka työskentelevät opiskelijoiden kanssa ja arvioivat heidän tilannettaan suhteessa opintojen vaiheeseen. He keskustelevat kouluttajien kanssa, mutta valmistumisesta päättää vastaava kouluttaja yhdessä assistentin kanssa.

Suomen Alexander-tekniikan opettajat Finstat ry on hyväksynyt ja valvoo Kuopion Alexander-tekniikan opettajakoulua.